Vivus lån – information om långivaren

Vivus lån - information om långivaren illustration

I korthet erbjuder Vivus snabblån och smslån till sina kunder. Det är en långivare som blivit allt mer populär på den svenska marknaden, tack vare sitt enkla och snabba sätt att tillhandahålla kortfristiga lån. Att låna pengar online har blivit allt vanligare och Vivus har positionerat sig som en framstående aktör inom detta område. Deras erbjudande riktar sig till de som behöver ett snabbt tillskott av pengar för att exempelvis hantera oförutsedda utgifter eller särskilda tillfällen när pengarna inte räcker till. I detta inlägg går vi igenom allt du behöver veta om Vivus som långivare, deras lånevillkor, räntor, ansökningsprocess och mycket mer.

Historik och bakgrund till Vivus

Vivus finns på flera marknader runt om i världen och har funnits i Sverige under en längre tid. De är en del av det större företaget 4finance Group som är en av Europas största onlinebaserade konsumentkreditgivare. Sedan starten har Vivus haft som mål att erbjuda snabba och enkla låneprodukter för vardagsekonomi. Ett av de mest framträdande drag som skiljer Vivus från många andra långivare är deras fokus på teknologi och digitala lösningar. Allt från låneansökan till kundservice sker digitalt, vilket inte bara minskar väntetider utan också ökar tillgängligheten för kunderna.

Lånevillkor hos Vivus

Vivus har utfört sin verksamhet med en tydlig affärsmodell som erbjuder kortfristiga lån eller så kallade snabblån. Dessa är ofta små belopp som lånas ut över en kort tid, normalt sett inte över ett år, och har en avsevärt högre ränta jämfört med traditionella banklån. För att kunna ansöka om ett lån hos Vivus behöver du uppfylla grundläggande krav som att vara minst 18 år gammal, ha en fast inkomst och inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden. Maximal lånesumma och återbetalningstid kan variera, men vanligtvis erbjuder Vivus lån från några tusen upp till 20 000 kr för nya kunder. Återbetalningstiden ligger ofta mellan 30 till 60 dagar, vilket gör att lånet behöver betalas tillbaka relativt snabbt. Något som är värt att nämna är att räntan hos Vivus, som hos många andra aktörer inom snabblån, kan vara hög. Därför är det viktigt att innan lånet tas överväga den ekonomiska situationen och försäkra sig om att man klarar av återbetalningen utan problem.

Vivus ansökningsprocess och kundtjänst

Att ansöka om ett lån hos Vivus är en smidig process som är helt digitaliserad. Ansökan görs via deras hemsida och du som låntagare får snabbt besked om din låneansökan har beviljats eller ej. För att genomföra en ansökan behöver du identifiera dig med BankID, vilket innebär att hela processen kan hanteras säkert och effektivt. När det kommer till kundtjänst har Vivus en tillmötesgående support som är tillgänglig för att hjälpa till vid frågor och funderingar. Om du skulle ha problem med din ansökan eller frågor om ditt befintliga lån kan du kontakta dem via telefon, e-post eller livechatt.

Räntor, avgifter och kostnader

Som nämnt är räntan hos Vivus relativt hög jämfört med traditionella banklån. Detta beror på att det rör sig om kortfristiga lån där långivaren tar en högre risk. Förutom räntan kan det också tillkomma olika avgifter som uppläggningsavgift eller aviavgifter vilket kan göra lånet dyrare. Det är värt att notera att sedan lagändringen 2018 om kostnadstak och räntetak för högkostnadskrediter, har kostnaderna för denna typ av lån begränsats. Detta gäller även för Vivus lån. Kostnadstaket innebär att den totala kostnaden för lånet inklusive ränta och alla avgifter inte får överstiga 40% utöver referensräntan på årsbasis. Ett tips till alla som överväger att ta ett lån hos Vivus eller någon annan högkostnadskreditör är att först jämföra olika alternativ. Det finns många jämförelsesajter online där du kan jämföra räntor och villkor för att hitta det mest förmånliga lånet för din situation. Var också noggrann med att läsa igenom låneavtalet och det finstilta där det kan finnas information om ytterligare avgifter eller vilka regler som gäller om du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Försening av betalning kan leda till påminnelseavgifter och i värsta fall en betalningsanmärkning. Avslutningsvis är Vivus lån ett av många alternativ på marknaden för snabblån. Det är en långivare som möjliggör en smidig och snabb låneprocess, men det är viktigt att komma ihåg att snabblån generellt har högre kostnader än traditionella banklån. Det är därför av yttersta vikt att endast låna när man verkligen behöver och att man har en plan för att hantera återbetalningen.

Vanliga frågor

Vad krävs för att få låna hos Vivus?
För att vara berättigad till ett lån hos Vivus måste du vara minst 18 år, ha en fast inkomst och inga skulder hos Kronofogden. Dessutom behöver du ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige.

Hur hög är den maximala lånesumman jag kan få hos Vivus?
Som ny kund hos Vivus kan du låna upp till 20 000 kronor. Återkommande kunder kan ha möjlighet att låna större belopp, beroende på deras tidigare lånehistorik hos långivaren.

Hur snabbt kan jag få mitt lån utbetalt från Vivus?
Efter godkänd ansökan brukar utbetalningen av ett lån från Vivus ske snabbt, ofta inom 15 minuter på bankdagar, då de använder sig av direktöverföring till majoriteten av de svenska bankerna.

Kan jag förlänga återbetalningstiden på mitt lån hos Vivus?
Ja, det finns möjlighet att förlänga återbetalningstiden på ditt lån. Men det är viktigt att hålla i åtanke att detta kan medföra extra avgifter och en högre total lånekostnad. Kontakta Vivus kundservice för mer information om hur du går tillväga.

Finns det en åldersgräns för att låna hos Vivus?
Ja, du måste vara minst 18 år för att ansöka om ett lån hos Vivus. Övre åldersgräns kan variera beroende på låneprodukt.

Kan jag betala tillbaka mitt lån i förtid?
Ja, du kan alltid betala tillbaka ditt lån i förtid hos Vivus utan extra kostnader. Om du betalar tillbaka lånet före förfallodagen minskas den totala räntekostnaden eftersom räntan beräknas per dag.

Är det möjligt att få ett lån hos Vivus med betalningsanmärkning?
Vivus som långivare gör en kreditbedömning för varje låneansökan och betalningsanmärkning kan påverka möjligheterna att få ett lån. Det är dock inte omöjligt att bli beviljad lån, varje ansökan bedöms individuellt.

Kan jag låna hos Vivus om jag är student?
Som student kan du potentiellt sett låna hos Vivus, men du behöver fortfarande uppfylla kraven på fast inkomst och kreditvärdighet. Studiemedel räknas ibland som inkomst, men det kan vara bra att dubbelkolla detta med Vivus direkt.

Har Vivus några dolda avgifter?
Alla avgifter och kostnader för ditt lån hos Vivus bör vara tydligt angivna i låneavtalet. Det är viktigt att du läser igenom det noggrant innan du godkänner lånevillkoren. Ifall det finns något som är oklart bör du kontakta Vivus kundtjänst.